äkta vara?



Artikel:

Han avslöjar matfusket

Det var en tillfällighet att Svenska Dagbladets redaktionschef och matskribent Mats-Eric Nilsson började undersöka matfusket i vanliga livsmedel. Familjen satt och åt pistageglass på badstranden när Mats-Erics bror fick syn på innehållsförteckningen.

”Är det någon som vet vad det här egentligen innehåller?” sa brodern, och började läsa upp. Pistagefärgen kom från spenat, och i övrigt innehöll glassen inte mycket som påminde om glass, utan var mest en lista på märkliga kemiska ingredienser.

Familjen gick hem och gjorde riktig glass med hallon från trädgården och naturliga ingredienser, långt bort från aromämnen och förtjockningsmedel. Och efter den dagen började Mats-Eric läsa innehållsförteckningar.

 

Vad var det mest förvånansvärda som du fann? Att den här typen av tillsatser och märkliga ingredienser genomsyrar hela butiken. Man kan börja med pinnglass och sen gå igenom hela affären och upptäcka att det är samma ämnen som förekommer i allt. Det är svårt om man vill köpa något som verkligen bara bygger på de råvaror man ser på förpackningens framsida.

 

Hur kan vi konsumenter försäkra oss om att inte bli lurade? Bilden på omslaget ska man ägna högst en sekund, och omedelbart vända och kolla innehållsförteckningen där den huvudsakliga sanningen står. Fundera på om DU skulle göra den här kakan, eller saften till exempel… vad verkar rimligt att ha med? Och köp aldrig produkter som innehåller ingredienser man inte kan uttala.

 

Vad kan man lita på då? Det är svårt att lita på de stora livsmedelstillverkarna. I min bok finns hur många exempel som helst där konsumenter blir förda bakom ljuset. Så man får lita på sitt eget omdöme, skaffa sig mer kunskap och vara kritisk. Om det står att en produkt är hemlagad, äkta, eller traditionellt gjord ska man vara ännu mer skeptisk.

 

Du har skrivit om livsmedel som vanliga konsumenter köper…
Vad vet du om skolmaten i Sverige?
Jag vet att det på sina håll är rätt dåligt, med långa transporter, mat som värms upp och halvfabrikat. De produkterna innehåller minst lika mycket, eller MER tillsatser än de som vi vanliga konsumenter köper. Och de enda som vet vad barnen får i sig är skolmåltidspersonalen. Därför tycker jag det är bra att Matakuten dras igång, och hoppas att blir en ordentlig diskussion om skolmaten även i Sverige.

 

Vad kan man göra för att förbättra skolmaten? Jag tror att kommunerna kommer att få press på sig att laga bättre mat och mer närproducerat. Man måste engagera sig, och den stora kraften måste komma från föräldrarna tror jag. Fråga vad det är för mat, var maten tillverkats, hur länge den varit uppvärmd och be att få se innehållsförteckningen.

 

Vi är vana vid hur maten i butiken smakar… glassen ni gjorde själva, hur smakade den? Den smakade sagolikt. Men klart att det smakar annorlunda än köpt glass. Vi har blivit så vana vid industriprodukter och delvis smakskadade på så sätt att många människor föredrar den industriella smaken framför originalet.

 



 

 

Jag undrar egentligen hur många som ens bryr sig om att titta på innehållet när man handlar i affären? Jag tycker det är ganska viktigt med tanke på att det finns en hel uppsjö med tillsatser och Enummer som vi inte har en aning om hur dom skadar kroppen på sikt.

För att ta ett exempel, e621 (smakförstärkare, mononatriumglutamat) som finns i det mesta. chips, pulversåser, buljong, olika kryddor m.m. Ett regelbundet intag av detta kan orsaka:

hjärtproblem, Alzheimers, Parkinsons, depression, migrän, huvudvärk, sömnlöshet, astma, cancer, fosterskador, sjuklig fetma, personlighetsförändringar, aggressivitet, ADHD och hjärnskador.

Helt seriöst, dett var bara ett exempel. Blir man inte lite rädd när man läser sånt här? Helt sjukt, och man undrar varför folk blir sjuka nuförtiden? Och då va detta bara ett av tusentals tillsatser.
Vet att det finns många som inte bryr sig (för man är ju minsann inte sjuk just nu) men man borde ta det på högsta allvar, enligt mig!

Lista på Enummer hittar du här:

http://www.aktavara.org/Guide.aspx?f_id=9525

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
0