"Sjukt" snygg

Det råder ingen tvekan om att vi lever i den mest skönhetsterroriserade perioden någonsin.
Människan har alltid haft behov av att bry sig om form och sitt utseende. man strävar efter perfektion och dom flesta vill leva efter ett skönhetsideal som tyvärr, alltid har funnits, och är nu värre än någonsin.
Detta skönhetideal har nu gått så långt att människor blir sjuka, mår psykiskt dåligt, och blir mobbade och särbehandlade i samhället för att man tillexempel är för tjock, eller har något medfött som inte tillhör det vanliga. Detta dominerande ideal har fått människors liv förstörda, en del till och med dör i förtid för att man får sjukdomar som anorexia och bulemi tack vare att man känner att man inte har uppnått det mål man ville, och tillslut svälter sig till sin drömvikt, eller i vissa fall så svälter man ihjäl. Sanna, men fruktansvärda fakta är att var femte person som lider av ätstörningar kommer att dö för tidigt av näringsbrist, hjärtfel, eller ännu värre, självmord.
När man talar om detta assosierar jag mest till ungdomar, människor som kommit in i tonåren. Detta är en period som kräver mycket, och man slutar att trivas med sig själv för man ser sig själv ur ett annat perspektiv, och börjar jämföra sig med andra människor. Inte minst med alla modeller med sina perfekta kroppar. Dessa ungdomar borde veta att under den perfekta ytan finns mycket psykiskt lidande, och för att inte tala om allt mixtrande man gör med modellerna på datorn. Tar bort överflödigt fett på låren, tar bort födelsemärken, skråmor, finnar m.m. Jag tittade på topmodel här om dagen. det var en modell som skulle posera med en häst, när hästen dreglade och orsakade en stor fläck på tjejens klänning. Det hade varit jättefult på bild, men fotografen sa bara helt lugnt: det är Okej, vi retuscherar bort det sen. Se så enkelt det är att fejka skönhet och vad alla kallar den perfekta kroppen.
I en undersökning i USA har hälften av alla 12-17 åriga tjejer velat gå ner i vikt pågrund av modeller och modetidingar.
Redan i tolvårsåldern börjar man drömma om en modells kropp. I den ålder är man inte ens utvecklad ordentligt! I samma undersökning stod det även att hälften av alla barn i årskurs 7 ansåg att de var för tjocka. Och då var det en undersökning för hela europa. Det är hemska resultat. När man egentligen borde vara glad och nöjd över den kropp man föddes med, men i dagens samhälle är ingen nöjd med något, inte ens med sig själv.
Tjejer kan till och med gå så långt att de börjar med amfetamin, för effekten gör att man går ner i vikt. Detta känns som en väldigt desperat lösning, och den starka viljan att gå ner i vikt överväger vetskapen om att man tillsut blir narkomaner och slutar med ätstörningar ändå.
Något som är bra är att det finns tidningar som gör både bra och skrämmande reportage om hur farligt det är att få ätstörningar, och att man duger som man är, för man är ingen annan än sig själv.    

följder till västvärldens galna beteende har även indiens kvinnor fått ätstörningar tack vare media från oss. det brittiska läkarförbundet lägger skulden på reklamen och medias fokusering på vårat sjuka skönhetsideal om att vara så smal som möjligt. För tråkigt nog så använder man bara slanka felfria kvinnor, och muskulösa snygga män för att sälja sina produkter, vilket gör att många människor får dåligt självförtronde när dom ser gigantiska affischer överallt med trådsmala underklädesmodeller. Inte undra på att skönhetsidealet har blivit som det har blivit när ingen kan acceptera en normalbyggd och naturlig kvinna eller man i sina reklamsyften.
Hur ska man då kunna känna sig normal, om hela världen strävar efter sjuklig spinkighet?
I ett program som heter "du blir vad du äter" handlade det en gång om kvinnor speciellt, som ansågs vara för tjocka i samhället. En av tjejerna hade jättesvårt att få jobb, och hennes högsta önskan var att få jobba i en modeaffär. Hon hade sökt på många ställen, men ingen kunde anställa henne på grund av hennes vikt. Deras åsikt var att man inte kunde ha en anställd som inte ens kunde bära butikens kläder. det hade inte matchat klädkedjans image. En annan tjej från samma program hade problem med att gå ut med sina kompisar, för hon fick inte komma in på vissa uteställen, pga hennes utseende. Det är vad jag kallar ytlighet och extrem diskriminering i samhället. Och dessa kvinnor var trots detta stolta över hur dom såg ut, och tyckte det var dumt att vika sig för det trådsmala idealet.
men för dom som fortfarande inte är nöjda med sig själva finns det många alternativ för att ändra sitt naturliga jag. Man gör svindyra skönhetsoperationer, ut med fettet och in med silikonet. Man köper tonvis med smink, och kladdar med brunkrämer och rouger, fejkad solbränna, opererar bort revben för att se smal ut, och perfekta lysande vita tänder. Man lever på alla möjliga konstiga dieter och äter knappt en gurkskiva om dagen, för man är rädd att kilona ska ramla över en. Visst, det är inget fel på att äta nyttigt, men då ska man göra det ur en hälsosam synvinkel, inte en ytlig och skönhetsdominerande syn.
Som ni ser på bilderna, så finns det inte så mycket kvar av dessa tjejer. Jag tycker personligen att dom ser ut att komma från ett extremt fattigt land, där man är så smal bara för att man inte har möjlighet eller råd att äta sig mätt överhuvudtaget. Där människorna skulle göra allt för mat, och en välbyggd och frisk kropp. Låter det inte sjukt att vi här i västvärlden har alla möjligheter till detta, men svälter oss för nöjes skull, samtidigt som vi här har alla tillgångar, mat, pengar, tak över huvudet. Tycker ni inte att det vore mer än rätt att vi bytte plats med dom fattiga, så dom får våra tillgångar, medans vi andra lever fattigt utan mat, och en gång för alla uppnår våra mål om det såkallade perfekta skönhetsidealet: sjukligt smal med en kropp utan vackra former som knappt håller ihop. Vore inte det rättvist mot dom som verkligen är behövande? Dom är inte smala av något skönhetsideal, dom ser sådana ut för att dom inte har något annat val, medans vi har det.

Om dagens syn på kroppen är så här hemsk idag. Hur kommer den då se ut i framtiden..?

Perfektion. Vad är det?

Kommentarer
Postat av: Sanna Mamma Till Skrutt

Väldigt bra skrivet!!! Det är en sjuk värld vi lever i.. Inte konstigt att så många mår dåligt o gör extrema saker för att försöka uppnå dom skönhetsideal man ska leva upp till.. Usch!



haha ja det här med trots är ingen dans på rosor. herregud vilka dagar man kan ha ibland, så tråkigt att det går åt så mycket energi till tråkiga saker. men en del dagar har man ju hur mycket ork som helst medans andra blir man helt slut..



KRAMAR!!

2011-01-04 @ 12:43:44
URL: http://susannahlundberg.blogg.se/
Postat av: Linda R

Tack så mycket =)

Kan inte mer än hålla ed dig om allt du skriver i detta inlägg...känns helt sjukt, vrikat och bara otroligt dumt att folk enst vill sträva efter att se ut så! Men det är ju samhället och mediernas fel i grunden!!

2011-01-04 @ 15:03:40
URL: http://farrydaylady.blogg.se/
Postat av: Josefin -Happy Days-

Välskrivet och tänkvärt! Det är just i unga år som man oftast är så osäker och inte blivit helt stark i sig själv och växt in i sin egen roll. Då är det farligt att bli påverkad av medias bild av perfektionism vad gäller utseendet. Som förälder jobbar jag därför hårt med att stärka mina barns självkänsla och självförtroende. Jag vill att de ska känna sig trygga i sig själva och veta att de duger och är vackra just som de är.



Sv: Vad charmigt att hon påminde dig om napparna. ;-)



Kram!

2011-01-04 @ 17:40:56
URL: http://landhagen.blogg.se/happydays
Postat av: Josefin -Happy Days-

Ps, fin ny design på bloggen! :-D

2011-01-04 @ 17:41:23
URL: http://landhagen.blogg.se/happydays
Postat av: lindshe-svart bälte i shopping!-

He was a boy

She was a girl

Can I make it anymore obvious?

He was a punk.

And she did ballet.

What more can I say?...

Gissade du rätt på artisten i "gissa kändisen" ? :)



"perfektion är hur man själv vill uppnå att se ut"

2011-01-05 @ 07:18:13
URL: http://lindshe.blogg.se/
Postat av: sara - mamma till wilda

Tänk att jag en gång i tiden ville se ut så där. USH!



Ja, kalaset blev en hit hihihi

Tack för grattis

2011-01-05 @ 07:34:50
URL: http://saratilling.devote.se
Postat av: linnea

jätte bra skrivet.. synen på det perfekta är hel vriden i mina ögon. hoppas att det blir bättre med tiden.

2011-01-05 @ 08:18:42
URL: http://www.liinneaaajohansson.blogspot.com
Postat av: Josefin -Happy Days-

Men det är ju jätteviktigt ämne att ta upp tycker jag, vuxna bör uppmärksamma det o försöka hindra barn o ungdom att hamna i fel tankebanor. Ja det vore en mardröm att se sina egna barn falla offer för sjuka kropps- o skönhetsideal, finns allt för mkt hemskt man vill skydda sina små mot. Viktigt att visa sina barn att man alltid finns där för dem o inte viker från deras sida, vill ha en trygg relation med mina barn o att de ska kunna vända sig till mig o prata om allt. Tror man bygger grunden där för sina barn, sen väljer de givetvis själva vilka vägar de vill gå i livet men kanske har man gett dem tillräckligt med trygghet att undvika fallgroparna? Hoppas det...



Kram fina du!



2011-01-05 @ 12:22:20
URL: http://landhagen.blogg.se/happydays
Postat av: Sanna Mamma Till Skrutt

ja en annan är ju inter lika duktig som dig på det här med design så då får man be andra..

:)



VAd har ni för er idag?



Kram

2011-01-05 @ 12:34:04
URL: http://susannahlundberg.blogg.se/
Postat av: linnea

det är det verkligen! finns inte ord för hur många ungdomar som är deprimerade pågrund av att de inte är "perfekta.." jag tycker det är helt fel! alla är perfekta på sitt vis.

2011-01-05 @ 13:42:50
URL: http://www.liinneaaajohansson.blogspot.com
Postat av: linnea

badkar är hur mysigt som helst. älskar och ta mig ett bad efter en stressig dag. jasså, så trevligt, hoppas ni hittar ett! :) kram

2011-01-05 @ 16:33:33
URL: http://www.liinneaaajohansson.blogspot.com
Postat av: MAMMAS KRYPIN

Hehe, ja det var en del som trodde det ;)

Men så lågt skulle jag aldrig sjunka att jag skrev ut det på internet så.



KRAM

2011-01-05 @ 18:56:34
URL: http://junigirl.blogg.se/
Postat av: Josefin -Happy Days-

Tack, ja det var en rolig överraskning att se mitt inlägg på framsidan. Undrade först varför ala helt plötsligt började kommentera min soppa som tokar tills jag såg framsidan, hihi. Hoppas du provar receptet hos mig då på fisksoppan med saffran, den är lyxigt god o sambon kanske ändrar sig. :-)



Trevlig kväll!

2011-01-05 @ 19:46:57
URL: http://landhagen.blogg.se/happydays
Postat av: Hanna - mamma till ღNeoღ

usch vilka hemska bilder... hur kan man vilja se ut sådär! =( stackars människor!

2011-01-05 @ 21:44:35
URL: http://hannaofsweden.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
0