Just nu på etiken diskuterar vi

abort.
Ur den etiska synvinkeln. Är det rätt, och vem har rätten att bestämma över ett annat liv osv.
Vi läste flera artiklar och det var jätteintressant. En artikel om att vara FÖR abort och en om att vara EMOT abort.
I sverige äre ju så att sedan 1975 så finns lagen om friheten att göra abort tillochmed vecka 22 i graviditeten.
Men vem bestämmer och vad är rätt angående den här frågan. Är det Rätt att slarva runt och göra abort efter abort, bara för att möjligheten finns? ur en viss synpunkt så börjar ju livet och början på en människa redan vid befruktingen och det lilla fostrets hjärta börjar slå redan vid 7 veckors ålder i magen. Kallas det då mord?
Visste ni att efter att lagen om rätten att få göra abort så har hela 1.1 mijloner kvinnor gjort abort i bara Svergie.
Men varför är det så att vanskötsel av djur är straffbart, man får inte fälla träd hur somhelst, men att beröva en liten människa sitt liv är helt okej? Någon som dessutom inte ens kan göra sin egen röst hörd.
Visste ni att förr så var det kyrkan som bestämde huruvida en ogift ofrivilligt gravid kvinna fick behålla sitt barn eller inte. I sverige straffades kvinnan av både kyrka och stat och fick göra en ofentlig avbön i kyrkan. Ibland var man tillochmed tvungen att böra en speciell huvudbonasd för att visa att man inte var en ärbar gift mor.
Det drevs i vissa fall till barnamord, till följd av flera tusen kvinnor som dömdes för mord, vilket resulterade i att kvinnan själv tog livet av sig av ren rädsla.
Riktigt så är det ju inte idag, men är det då inte bra att rätten finns om man vill göra abort?
Men har alla då en giltig riktigt bra anledning? Nej, inte alla. endel är slarviga. Endel vill inte ta ansvaret, endel skyller på ekonomin, föräldrar, för unga m.m. Sen finns det dom, som av medicinska skäl inte kan genomföra en graviditet utan förödnade konsekvenser både får kvinnan och barnet.
Och om man blir gravid via insest eller våldtäkt? Är det mer rätt att och en bra anledning att göra abort?
Men är det lilla fostret inte lika mycket värt, trots att det inte kommit till på ett "kärleksfullt" sätt? Det är ju trots allt inte bebisens fel någonstans.
Och ä det rätt att göra abort om man vet att bebisen kommer bli handikappat? Ska man rensa så bland människorna så det bara finns friska kvar tillslut?

Det var en nioråig flicka i Brasilien som blev gravid efter att hennes styvpappa förgrep sig på henne. med tvillingar. Hon gjorde gvetvis abort, och hon skull einte heller överleva att föda barnen.
Flickan och hennes mamma blev bannlysta av katolska kyrkan. pappan däremot var fortfarande välkommen i kyrkan. Dom tyckte att "visst hade pappan begått ett fruktansvärt brott men att ta ett liv är allvarligare"
Do menar att tvillingarna var oskyldgia i det hela och borde haft rätten till liv.

Vem, och när har man rätten att få avbryta en annan människan liv?
Jag tycker det är en ganska intressant fråga. Jag tycker det är fel att göra abort av dåliga anledingar, eftersom det handlar om en människa, ett barns, en människas liv.
Men samtidigt, ska barnet födas och växa upp som ett oönskat besvär, ska behöva lida, inte få den kärlek och närhet man behöver, tvingas svälta och likande, så kan man börja fundera på hur bra barnet mår? För det värsta jag vet, är föräldrar som inte bryr sig, låter sina barn svälta och låter dom leva i det värsta helvete man kan tänka sig, som kanske inkluderar barnmisshandel och allt det där som får en att må illa. Hade det då varit bättre och inte låta barnet födas alls?

Vad tycker ni?


bild från google





Kommentarer
Postat av: Eivor

Angående abort diskussionen.

Har gjort ultraljud ungefär i v7. Det är nog inte förrän man ser en 7mm lång krumelur med ett hjärta som slår som man inser att det redan då är en liten människa på gång.

Har även haft en jobbarkompis som jobbat på en avd (kommer inte ihåg vilken) där sena aborter gjordes i ena ändan av avd och där fostren sedan låg och kippade efter luft i rondskålar i sköljen. I andra ändan av avd räddade de dem som föddes tex i v 24.

Tänker man på detta så känns abort rent ansvarslöst och kan enligt mig jämföras med mord.

2010-10-11 @ 22:22:08
Postat av: Kaj

Håller med Eivor!!!!!

2010-10-11 @ 22:31:01
Postat av: jennie

Eivor, ja om man har upplevt något sådant som att jobba på en abortklinik så kan jag tänka mig att det är fruktansvärt att behöva se sånt. Det är väl tur att man inte ser sånt varje dag för det hade varit knäckande tror jag.

2010-10-11 @ 22:32:37
URL: http://jenniesays.blogg.se/
Postat av: Eivor

Detta var ändå ingen abortklinik utan någon vanlig avdelning med olika inriktningar typ gyn och då med gemensam skölj. Cissi jobbade där man räddade liv. Skulle själv aldrig klara av att jobba där medicinska aborter görs, fostren stöts ut av läkemedel. Vid sena aborter så föds de i princip fram. Skulle kännas som medhjälp till mord. Nu räknar jag inte med tex incestfall o våldtäckter utan enbart "vanliga" aborter.

2010-10-12 @ 09:09:04
Postat av: 3rnst

Tack och jätte bra skrivet som vanligt :)

Först och främst tycker jag att man ska skydda sig så man inte behöver göra abort. För det ska absolut inte användas som ett preventivmedel! Tycker det är jätte bra att möjligheten finns men tyvärr används det mer än vad som skulle behöva vara nödvändigt. Om man blir gravid tycker jag att frågan hurvida man klarar av ansvaret att skaffa barn, ekonomi och sånt är inte dock inget som ska behöva påverka men man ska ju så klart ha råd. Det är en fråga som är svår eftersom det skiljer sig i olika fall. Svårast är frågan när man vet att fostret redan är skadat. Dock vet jag att jag hade älskat mitt barn lika mycket oavsett om det var friskt eller inte.

2010-10-12 @ 18:04:02
URL: http://trarnst.blogg.se/
Postat av: Lina

Jag är för abort och har alltid varit. Om man inte vill eller kan ta hand om ett barn tycker jag inte att man ska ha ett. Läser överallt om 14 åringar som blir gravida och är emot abort för att dom tycker att det är mord, behåller barnet och klarar inte av det. Så länge man inte använder abort som ett preventivmedel ser jag inget fel i det.

2010-10-13 @ 16:43:31
URL: http://rocktroll.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
0