Du behöver:
1 grön squash
1 paket bacon
200 g rökt skinka
1 gul lök
3 dl tomatsås
( Jag gör min egen på trädgårdstomater, lök, vitlök och kryddor som får koka ihop på svag värme i ca 1 timme. )
200 g fetaost
1 näve pinjenötter
salt & peppar
Gör såhär:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär bacon i små bitar och knaperstek det i en het stekpanna.
Tillsätt hackad gul lök och strimlad rökt skinka.
Skiva grön squash och lägg den likt ”lasagneplattor” i en ugnsfast form.
Varva sedan bacon/skinkbandningen med tomatsås och ”squash plattor”.
Salta och peppra efter smak.
Ställ in formen i ugnen i ca 20 minuter.
Ta ut formen ur ugnen och smula över fetaost och pinjenötter.
Låt gratängen sedan gräddas i ytterligare ca 10 min så att ost och nötter får lite färg.
Servera som den är med lite sallad, eller som vi gjorde – med goda oliver och tzatziki.
SMAKLIG MÅLTID !
(Tomatsåsen gjorde jag istället för att koka ihop egen som Fröken M gör så blandade jag 4 dl passerade tomater med två pressade vitlöksklyftor, örtsalt, och lite andra kryddor.)