Minijulafton med dom bästa ♥
Eftersom jag & Sandra har skapat oss traditionsmärkta dagar under våra år som vänner så är ju givetvis juletider inte ett undantag! Vi kom fram till att idag Måndag var enda dagen innan jul vi kunde träffas och julmysa & byta klappar så inför detta har jag & Flisan donat & fixat lite. Har ju blivit så pysslig av mig sen jag upptäckte den HÄR bloggen, så jag har bakat mjuk paleopepparkaka & två sorters glögg inför denna dag.
Kakan blev överraskande god och nu fick jag äntligen tillfälle att använda min nya kakform från Gerbera :-)
Detta behöver du:
4 ägg
4 msk kokossocker
1½ dl smält kokosolja
3 dl mandelmjöl
1½ tsk bakpulver
1 krm äkta vaniljpulver
2 tsk kanel
1½ tsk nystött kardemumma
1 tsk mald nejlika
Så här gör du
Sätt ugnen på 175 grader
Vispa ägg och kokossocker pösigt
Smält kokosoljan
Blanda ner kanelen, nystött kardemumma och den malda nejlikan i den varma kokosoljan
Vispa ner kokosoljan med kryddorna i äggsmeten
Blanda de övriga torra ingredienserna och rör ner i smeten
Pensla en avlång sockerkaksform med kokosolja och häll ner smeten i formen
Grädda kakan i 30 minuter
Ta ut kakan och låt den vila något innan du vänder upp den
4 msk kokossocker
1½ dl smält kokosolja
3 dl mandelmjöl
1½ tsk bakpulver
1 krm äkta vaniljpulver
2 tsk kanel
1½ tsk nystött kardemumma
1 tsk mald nejlika
Så här gör du
Sätt ugnen på 175 grader
Vispa ägg och kokossocker pösigt
Smält kokosoljan
Blanda ner kanelen, nystött kardemumma och den malda nejlikan i den varma kokosoljan
Vispa ner kokosoljan med kryddorna i äggsmeten
Blanda de övriga torra ingredienserna och rör ner i smeten
Pensla en avlång sockerkaksform med kokosolja och häll ner smeten i formen
Grädda kakan i 30 minuter
Ta ut kakan och låt den vila något innan du vänder upp den
Här kommer även recepten på glöggarna jag gjorde:
Lingonglögg:
Detta behöver du:
2 flaskor Lingon nektar (finns på systemet, dock inte så vanligt i sortimentet, men finns att beställa)
2 hela kanelsänger
2 tsk hel nejlika
2 tsk hel kardemumma
Så här gör du:
Häll Lingonnektarn en kastrull och lägg i kryddorna
Sätt kastrullen på spisen och låt glöggen sjuda, inte koka, i 10 minuter
Sila av glöggen och servera
Sätt kastrullen på spisen och låt glöggen sjuda, inte koka, i 10 minuter
Sila av glöggen och servera
Äpplemustglögg:
7 dl Äpplemust (äkta äpplemust utan tillsatser, bara äpplen!)
2 kanelstänger
1 stjärnanis
1 tsk hel nejlika
1 tsk hel kardemumma
1 tsk nyriven ingefära
1 pomeransskal
Så här gör du:
häll upp musten i en kastrull och lägg i alla kryddor
häll upp musten i en kastrull och lägg i alla kryddor
Värm upp på spisen och låt sjuda, inte koka i ca 10 minuter
Svårare är det inte :-) Och gott blir det vill jag lova.
Har varit en helmysig kväll, Flisan fick en skrollandocka av Sandra & Simon som hon önskat sig, jag fick två fina hjärtformade skålar och ett presentkort på en av mina favvoaffärer (Almas Hus)
Men nu har klockan sprungit iväg, Kaj har lagt sig, Sandra har åkt hem och efter ett av Flisans sällsynta utbrott har lagt sig för en stund sedan & nu sover även hon sött.
2013-12-16 22:12:42
Lördag
Idag är en grå och regnig dag här på Bredgatan. Flisan väckte mig vid halv nio och vi startade Barnkanalen och tittade på det tillsammans en stund innan vi tassade upp och fixade frukost.
Sen städade Flisan sitt rum & efter det har hon haft "Vi på Saltkråkan"-marathon och under tiden har det tillverkats både halband och armband. Jag har under tiden passat på att storstäda skrubben och vikt tvätt.
Nu står maten i ugnen & idag blir det ugnsbakad sötpotatis med tillbehör.
Är det gott så slänger jag upp recept här :-)
& ikväll packar vi in oss i bilen tillsammans med Sandra & Simon & flyr fältet till Jul på Liseberg! Håll tummarna för att regnet håller sig borta !
Några bilder från förra årets Jul på Liseberg:
2013-12-14 14:51:56
Ögonfransförlängning
Nu har jag gjort något jag varit nyfiken läänge länge på, nämligen ögonfransförlängning! Min vän Linda har börjat med detta & förrgår kväll åkte jag till henne & fick det gjort! :-)
Hon har inrett ett av sina rum på övervåningen så fint, det kändes som en liten mottagning när man kom in där. Om ekonomin tillåter så kommer jag abslout fortsätta med detta, för jag älskar´t! ;-)
2013-12-11 20:59:00
Receptbomb, Paleostyle !
Hej & Hallå! Nu var det länge sedan jag satt vid datorn, har varit fullt upp med jobb & annat. Men nu fick jag en liten stund över så här på kvällen. Kom precis hem ifrån en julkväll med jobbet, där vi har ätit god jullunch, bytt julklappar, pyntat lokalerna och haft vinlotteri (jag vann två eko viner, ett vitt & ett rött. Yaay!)
Jag tänkte dela med mig av några roliga recept jag testat dom senaste dagarna. Jag har fullkomligt snöat in mig på Paleo & använder just nu under vårt tak som receptbok!
Så jag tänkte dela med mig lite av det jag gjort.
På första bilden ser ni frallor, små söta och jättegoda!
Detta behöver du:
3 dl mandelmjöl
½ dl solroskärnor
½ dl krossat linfrö
1- 2 tsk brödkrydda (efter tycke och smak)
2 ägg
½ dl kokosmjölk
Vallmofrön till dekoration eller något annat frö du har hemma
½ dl solroskärnor
½ dl krossat linfrö
1- 2 tsk brödkrydda (efter tycke och smak)
2 ägg
½ dl kokosmjölk
Vallmofrön till dekoration eller något annat frö du har hemma
En muffinsplåt med plats för 12 småmuffins (du kommer använda sex av dessa)
Lite kokosolja att olja formen med
Lite kokosolja att olja formen med
Så här gör du
Sätt ugnen på 225 grader
Blanda de torra ingredienserna i en bunke
Vispa samman äggen och kokosmjölken och häll över de torra ingredienserna
Rör samman till en deg (den blir ganska lös och kletig)
Olja sex stycken av muffins formarna på muffinsplåten med kokosolja
Fördela degen i de sex formarna
Jämna till frallorna med hjälp av en sked som du doppar i vatten
Strö på vallmofrö eller de frön som du valt att dekorera dina frallor med
Grädda frallorna mitt i ugnen i 15 minuter
Ta ut frallorna och lossa dem från plåten, du kan behöva dra en matkniv runt kanten för att de ska lossna
Skär av den torra kvisten på fikonen
Lägg fikonen i en mixerkanna
Dela bananen i mindre bitar och lägg ner med fikonen
Skala och riv ingefäran
Tillsätt ingefäran, kanelen och havssaltet
Mixa till fikonsmör!
Förvara Fikonsmöret i en tätslutande glasburk i kylen
Sätt ugnen på 200 grader
Skala och skiva sötpotatisen tunt
Bryn nötfärsen i en stor gryta eller stekpanna med högre kanter
Smaka av färsen med lite havssalt och grovmalen svartpeppar
Häll på kokosmjölken
Pressa ner vitlöken
Hacka chilin i små bitar och tillsätt denna tillsammans med ingefäran och persiljan
Rör om och låt koka i hop i några minuter
Vänd försiktigt ner den skivade sötpotatisen och låt koka ytterligare någon minut
Häll över i en ugnssäker form
Grädda mitt i ugnen i 40 minuter till sötpotatisen blivit mjuk och gratängen fått lite färg
Så här gör du
Sätt ugnen på 175 grader
Smält kokosoljan
Vispa ägg och kokossocker pösigt i en bunke
Tillsätt kokosmjölken och den smälta kokosoljan
Blanda de torra ingredienserna och vispa ner dessa i bunken
Vispa samman till en deg
Låt svälla ca 5 minuter
Rulla och forma till lussekatter och lägg på en plåt med bakplåtspapper
Vispa upp ägget och pensla på lussekatterna
Dekorera med russin
Grädda i ugnen i ca 20 minuter till lussekatterna fått fin färg
Sätt ugnen på 225 grader
Blanda de torra ingredienserna i en bunke
Vispa samman äggen och kokosmjölken och häll över de torra ingredienserna
Rör samman till en deg (den blir ganska lös och kletig)
Olja sex stycken av muffins formarna på muffinsplåten med kokosolja
Fördela degen i de sex formarna
Jämna till frallorna med hjälp av en sked som du doppar i vatten
Strö på vallmofrö eller de frön som du valt att dekorera dina frallor med
Grädda frallorna mitt i ugnen i 15 minuter
Ta ut frallorna och lossa dem från plåten, du kan behöva dra en matkniv runt kanten för att de ska lossna
Till detta gjorde jag fikonsmör som ni sert på bild nr två ovan
Detta behöver du till en liten burk
10 soltorkade fikon
1 banan
1 tsk färskriven ingefära
1 tsk kanel
1 nypa havssalt
Skär av den torra kvisten på fikonen
Lägg fikonen i en mixerkanna
Skala och riv ingefäran
Tillsätt ingefäran, kanelen och havssaltet
Mixa till fikonsmör!
Förvara Fikonsmöret i en tätslutande glasburk i kylen
håller ca en vecka
En KANONGOD gratäng, den bör ni testa.
Sötpotatisgratäng med köttfärs smaksatt med vitlök, chili och ingefära!
Detta behöver du till gratäng för fyra
400g nötfärs
700g sötpotatis (3 medelstora)
4 dl kokosmjölk
2 vitlöksklyftor
½ chili
1 tsk ingefära
Lite persilja
Havssalt
Grovmalen svartpeppar
Lite kokosolja eller olivolja att bryna i
Sätt ugnen på 200 grader
Skala och skiva sötpotatisen tunt
Bryn nötfärsen i en stor gryta eller stekpanna med högre kanter
Smaka av färsen med lite havssalt och grovmalen svartpeppar
Häll på kokosmjölken
Pressa ner vitlöken
Hacka chilin i små bitar och tillsätt denna tillsammans med ingefäran och persiljan
Rör om och låt koka i hop i några minuter
Vänd försiktigt ner den skivade sötpotatisen och låt koka ytterligare någon minut
Häll över i en ugnssäker form
Grädda mitt i ugnen i 40 minuter till sötpotatisen blivit mjuk och gratängen fått lite färg
Paleo lussebullar!
Detta behöver du till ca 12-15 lussekatter
6 ägg
3 msk kokossocker
½ dl kokosmjölk
1 dl kokosmjöl
1 dl smält kokosolja
1-2 tsk nystött kardemumma
2 tsk bakpulver
4 msk psyllium husk eller fiberhusk
1 ägg
Russin
Jag hade även i lite saffran :)
Så här gör du
Sätt ugnen på 175 grader
Smält kokosoljan
Vispa ägg och kokossocker pösigt i en bunke
Tillsätt kokosmjölken och den smälta kokosoljan
Blanda de torra ingredienserna och vispa ner dessa i bunken
Vispa samman till en deg
Låt svälla ca 5 minuter
Rulla och forma till lussekatter och lägg på en plåt med bakplåtspapper
Vispa upp ägget och pensla på lussekatterna
Dekorera med russin
Grädda i ugnen i ca 20 minuter till lussekatterna fått fin färg
& sist men inte minst:
här är den på G in i ugnen
Lax och brysselkålslåda med vitlök, persilja och citron
Detta behöver du till en låda för 2-3 portioner
500 g laxfilé
1 påse färsk brysselkål
2 vitlöksklyftor
1 citron
Persilja
Havssalt
Peppar
1 dl kokosmjölk
Lite olivolja
Så här gör du
Sätt ugnen på 225 grader
Rensa, halvera och förkoka brysselkålen i 4 minuter
Häll av vattnet och ringla lite olivolja över
Skala och pressa vitlöken över brysselkålen
Smaksätt med hackad persilja, lite havssalt och peppar och blanda
Dra bort skinnet från laxfilén och skär i kuber
Vänd försiktigt ner laxen i brysselkålsröran
Dela och pressa saften från citronen över laxen och brysselkålen
Häll allt i en ugnssäker form och ringla över kokosmjölken
Grädda i ugnen i 20-25 minuter
Detta behöver du till en låda för 2-3 portioner
500 g laxfilé
1 påse färsk brysselkål
2 vitlöksklyftor
1 citron
Persilja
Havssalt
Peppar
1 dl kokosmjölk
Lite olivolja
Så här gör du
Sätt ugnen på 225 grader
Rensa, halvera och förkoka brysselkålen i 4 minuter
Häll av vattnet och ringla lite olivolja över
Skala och pressa vitlöken över brysselkålen
Smaksätt med hackad persilja, lite havssalt och peppar och blanda
Dra bort skinnet från laxfilén och skär i kuber
Vänd försiktigt ner laxen i brysselkålsröran
Dela och pressa saften från citronen över laxen och brysselkålen
Häll allt i en ugnssäker form och ringla över kokosmjölken
Grädda i ugnen i 20-25 minuter
Ja det var väl & ta i & lägga upp så många på en gång men ;-)
Gå in HÄR för en massa tips och recept!
2013-12-10 20:42:00
Enkelt pysseltips & dagen i stort
Har fejjat hela dagen känns det som. Jobb till 16, sen några ärenden innan hemfärd. Flisan sprang till grannen och lekte så jag passade på att storstäda Flisans rum & sätta upp hennes tomtar & gardiner.
& medan jag lagade mat & dammsög på samma gång spelade jag julradio.se på högsta volym & införskaffade mig några extra julkänslor!
Flisan kom hem lagom till Julkalendern så jag tog en liten paus & satte mig med henne och tittade på den.
Jag tänkte även tipsa om ett litet julpysseltips & det är den lilla toalettrullegranen ni ser ovan!
Flisan har målat alla rullar med vanlig vattenfärg, sedan har jag hjälpt henne att limma ihop dem. Köpte ett litet pack med små färgglada julgranskulor som jag limmade med superlim. Enkelt men visst blev den söt?
2013-12-03 21:07:42
Bilder från Fotograf Laila Villebeck. I kyrkan del 1
Flisan är den första att gå fram till altaret, en lycklig tjej som pratat om detta ögonblick länge. Hon skulle ha klänning & blommor i håret som hon själv pratat om. Leendet är oslagbart <3
Mina tjusiga tärnor dansar in till sina bestmans till tonerna av Bruno Mars-Marry you & sen kommer jag med min pappa. Tyvärr tågade jag in lite för snabbt, men jag visste inte hur jag skulle förhålla mig riktigt, dels av nervositet, dels för att ingångslåten inte är särskilt lugn och dels för att jag egentligen inte tycker om att "stå i rampljuset". Ångrar verkligen det men det är tyvärr inget jag kan göra något åt nu i efterhand =/
Sen ser ni duktiga Nina & Tommy som sjunger & spelar;
Edwina Hayes-feels like home &
Elin Sigvardsson-lyckorus
(lyssna på dom, underbara låtar)
& sen ser ni när Sandra läser en fin dikt. Den lyder:
Vi ser en tavla med ram omkring
Men innanför ramen finns ingenting
Bara en bakgrund att måla på
Så ser vi plötsligt er båda två
Ni kommer vandrande hand i hand
Sammanbundna med kärleksband
Som genom ett trollspö får tavlan liv
Underbara färger och perspektiv
Varje dag under åren som går
Nya penseldrag tavlan får
Glädje och sorg förtvivlan och hopp
Allt som sker under årens lopp
Ni formar det till motiv
Som till slut ger tavlan dess fulla liv
När ni sen en gång blir gamla och grå
Och livet snart ska dra ner sin ridå
Får livets tavla ett sällsamt skimmer
En ton av vemod ni då förnimmer
Men vi hoppas av hjärtat att ni säger som så
Vi målade en väldigt vacker tavla vi två…
Men innanför ramen finns ingenting
Bara en bakgrund att måla på
Så ser vi plötsligt er båda två
Ni kommer vandrande hand i hand
Sammanbundna med kärleksband
Som genom ett trollspö får tavlan liv
Underbara färger och perspektiv
Varje dag under åren som går
Nya penseldrag tavlan får
Glädje och sorg förtvivlan och hopp
Allt som sker under årens lopp
Ni formar det till motiv
Som till slut ger tavlan dess fulla liv
När ni sen en gång blir gamla och grå
Och livet snart ska dra ner sin ridå
Får livets tavla ett sällsamt skimmer
En ton av vemod ni då förnimmer
Men vi hoppas av hjärtat att ni säger som så
Vi målade en väldigt vacker tavla vi två…
(ser att bilderna på på tärnorna och bestmans ligger lite i oordning, men de orkar jag inte ändra på nu;))
& sist men inte minst när vi byter ringar med varandra.
Fler bilder från kyrkan kommer..
2013-12-02 21:28:00
Tips på julgodis & julradio!
Äntligen fick jag gjort mina äppelchips som jag tänkt göra i evigheter känns de som !
And I´m in love såattsäga! Det är ju jättegott, varför gör man inte detta enkla godis oftare?
Finns ju massor av olika recept & tillvägsgångssätt men jag valde detta:
Du behöver:
äpplen
malen kanel
malen ingefära
Skiva äpplena tunt och rada upp på två plåtar.
Blanda önskad mängd ingefära & kanel i en skål & fördela genom att ströa med fingrarna över.
In med bägge plåtarna i ugnen på 100c i 4 timmar.
Varva plåtarna efter halva tiden.
Nästa gång ska jag testa att ha dem inne i bara 3,5 timme. En liten uns av bränt känns men det är så lite att det inte tar över den goda smaken.
Och sen vill jag tipsa om ett MÅSTE i vårt hem varje December! Nämligen Julradion! ←Klick!
Att låta den gå i bakgrunden under julstöket och under självaste julafton är ett måste för julstämningen
2013-12-01 13:00:00